Vaniljostkaka
Kategori: Recept

Ostkaka är en ganska ny favorit för mig. Min syster är såld och har typ alltid varit, jag tyckte mest det var äckligt när jag var yngre. Nu gillar jag det, sen så är den fylld med proteiner dessutom. Stort plus. Så jag funderade på om man inte kunde göra en egen ostkaka utan rent socker och med ännu mera protein. Denna är dessutom gluten & nötfri. Jag valde att inte ha i någon bittermandel utan köra all in med vaniljsmaken.
Ostkaka 4-5 port:
250g minikeso
100g lättkvarg (använde Lindahls)
2st ekologiska ägg
2 msk steviaströ (man kan ta honung/agave också om man hellre vill det)
4 msk blandprotein med vaniljsmak (använde complete 3)
1 msk psylliummjöl (fiberhusk går också bra)
3 droppar sweetleaf french vanilla
Sätt ugnen på 175grader. Varmluft.
Först blandar man först keso, kvarg, ägg och vanilj. När detta är en smet är det bara att röra ner resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Ta en smord form, min var ca 20x25cm man kan ta en mindre också men då behöver den vara inne i ugnen lite längre. Jag smorde formen med kokosolja. Sen häller man i smeten och låter den gräddas i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Håll lite koll på den det sista. Ta ut den när den är fast och "torr". Alltså inte rinnig men inte heller snustorr.
Låt den stå och svalna lite innan du täcker över den eller serverar den direkt.
Sen är det bara att dela den i önskad storlek. Delar du den på 4 bitar blir det ca 170kcal per bit.
Hallon, hallonkvarg, frukt, vanlig kvarg, eller kanske till och med grädde passar utmärkt om man vill ha något tillbehör till ostkakan. Jag avnjöt min bit med lite frysta hallon, passade perfekt med vaniljsmaken! Har redan en idé på en ny smakvariant. Mums!